Sorgen ved at miste

I disse dage er de fleste nok på en eller anden måde berørt af, at Dronning Margrethe har mistet sin ægtefælle. Dronningen og Prins Henrik nåede at få 50 år sammen i med- og modgang – i tykt og tyndt, hvilket angiveligt beskriver dette ægteskab på bedste vis. 50 år er meget lang tid at dele med den, man har tættest inde på livet. Når døden og tabet så indfinder sig som en naturlighed, fordi vi alle en dag skal forlade det jordiske liv, så kommer sorgen også som en ny følgesvend i livet.

Forskellige former for sorg

At føle sorg, når man har mistet, fordi partneren er afgået ved døden, er tungt, men også smukt. For man er sorgfuld, fordi man ikke længere kan få sagt de ord, man aldrig fik sagt. Man er sorgfuld, fordi kærligheden ikke længere har nogen modtager. Men med sorgen bliver man også mindet om alt det gode, man har haft sammen. Man mindes og længes og ville måske ønske, at man fik flere år sammen. Men årene skal ikke tælles, de skal vejes! Det er ikke antallet af år, der definerer et godt parforhold. Så uanset, hvor mange år, man når at få sammen, så bliver det allervigtigste at sørge for nærvær, samvær, og det at være vidne til hinandens liv på godt og ondt. At være der for hinanden er en kunst, når man ikke er enige om tingene. At være der for hinanden, også selv om man ikke fysisk er sammen hele tiden. At være der for hinanden, når mørket indfinder sig – ikke kun om natten, men i livet generelt.

Hvis man er blevet forladt

Man mister faktisk også, når man bliver forladt eller, hvis man f.eks. selv vælger at forlade. Og sorg i den forbindelse, er ofte en anden form for sorg, da man her også efterlades med følelsen af at være blevet forkastet, kasseret og efterladt. Ydermere kan man opleve, at møde sin eks-partner med en anden mand/kvinde i hånden, hvilket er det endegyldige bevis på, at man åbenbart ikke var god nok! (Hvilket slet ikke er sandt). Det kan være rigtig svært at komme videre og man kan endda miste troen på og lysten til at indgå i endnu et nyt parforhold, da man ikke længere tør åbne helt op af angst for atter at blive forladt/at miste.

At tage læringen med dig

Uanset hvilket sorg man har gennemgået, så er det vigtigt at give sorgen plads. At tillade sig at være sårbar og ked af det, for det er en fase, man ikke kommer udenom og bare kan springe over. Men du skal vide, at du får det godt igen, og at der er lys for enden af tunnellen. Det værste du kan gøre, er blot “at gemme og glemme” og kun kigge fremad, for så tager du ikke læringen med dig. Du skal give plads til smerten, så vedkommende, som du har mistet, kan få en ny plads i dit hjerte. Og så skal du give dig selv tilladelse til med tiden at få en ny partner ind i livet, hvis det vel at mærke er det, du ønsker dig. Du skal nemlig være tro mod det, der kommer inde fra dig. Du ved bedst, hvornår du atter er klar til at blive næret i kærlighed. Du ved også godt selv, hvorvidt du sidder fast i længslen, bitterheden eller sorgen over tabet af det, du havde en gang.

R.I.P. Prins Henrik – du var der altid i med- og modgang <3